Najboljša kripto denarnica

Kaj je najboljša kripto denarnica? Videti, kako cene različnih kriptovalut vsak dan dosegajo nove višine, je res mamljivo za vse ob strani in tiste brez digitalnih sredstev v svojih portfeljih. Če ste se končno odločili za vstop v svet kriptovalut, vedite to: bistvena stvar v procesu nakupa Bitcoin ali altcoinov ni sam nakup, temveč način, kako nameravate shraniti svoja digitalna sredstva.

Na kratko – univerzalne rešitve ni in odgovora na to, kaj je najboljša kripto denarnica je običajno odvisno od vaših individualnih potreb in ciljev. Ta vodnik se bo osredotočil na najboljše kripto denarnice in prikazal, kako izbrati rešitev, ki najbolje ustreza vašim potrebam.

Torej, pojdimo na delo in izberimo najboljšo denarnico za kriptovalute za vsak posamezen primer.

1. ZenGo: najbolj varna aplikacija za denarnico s kripto programsko opremo

Programske denarnice so na voljo v vseh oblikah in velikostih. Večini je skupna njihova odlična uporabnost, hitra in enostavna interakcija. Vendar ima le nekaj rešitev na trgu brezhiben ugled, ko gre za varnost.

ZenGo je namenjen dvigu varnosti programske denarnice na naslednjo raven z odpravo tveganja, da bi prišlo do napake na eni točki. Bistvo – tudi če nekdo prodre v vašo vročo denarnico, preprosto ne bo mogel ukrasti sredstev. Kako to? Z razdelitvijo zasebnega ključa na dva dela in decentralizacijo njegovega shranjevanja na strežnikih podjetja in vaši napravi. Na ta način transakcije ni mogoče avtorizirati brez interakcije med obema deloma ključa.

Čeprav varnostni model ni tako robusten kot pri najnaprednejših strojnih denarnicah, je resnica, da ZenGo še ni bil vdrt. Poleg tega njegova ekipa zelo vlaga v varnost in izvaja stalne raziskave in analize za razvoj novih in boljših mehanizmov za zaščito uporabniških sredstev.

Toda ZenGo ni samo varnost. Denarnica ima fantastičen uporabniški vmesnik in je zelo prijazna do začetnikov. Ima veliko odličnih funkcij, vključno z možnostjo nakupa, trgovanja in prodaje kriptovalute v samo nekaj dotikih, podporo za različne načine plačila, 24-urno človeško podporo, pošteno in pregledno politiko pristojbin in programom za zaslužek, kjer lahko do 5% APY je mogoče zaslužiti z BTC.

2. Exodus: najboljša aplikacija za mobilno denarnico s funkcijami namizja

Če ste začetnik bitcoin navdušenec, boste verjetno želeli kupiti in prodati majhne količine kriptovalute, da se seznanite s tehnologijo in jo dobro spoznate.

Najbolj prijeten medij za shranjevanje v tem smislu so programske denarnice, saj so intuitivne in enostavne za krmarjenje. Čeprav obstaja veliko odličnih rešitev, lahko Exodus izpostavimo kot začetnikom najbolj prijazno.

Exodus je vroča denarnica z več valutami, ki jo lahko brezplačno prenesete in namestite na svojo napravo Android ali iOS. Ima tudi različico namizne denarnice, če želite spremljati svoja sredstva ali trgovati iz računalnika.

Vmesnik je čist in preprost ter vam bo olajšal potovanje v svet trgovanja s kriptovalutami. Kot dodatno prednost ima vgrajeno izmenjavo.

Funkcionalnost vam omogoča, da kupite Bitcoin neposredno iz vaše naprave z le nekaj dotiki. Exodus podpira tudi zamenjave kriptovalut za več kot 100 različnih sredstev. 

Čeprav je malo verjetno, se lahko obrnete na podporo 24 ur na dan, 7 dni v tednu, če naletite na kakršne koli težave z Exodusom. So zelo koristni in vam bodo razložili vse, kar morate vedeti.

3. Denarnica zaupanja: najboljša aplikacija za mobilno denarnico za začetnike

Trust Wallet je uradna aplikacija za mobilno denarnico Binancea, ene vodilnih borz kriptovalut na svetu.

Programska denarnica podpira več kot 40 blokovnih verig, kar pomeni, da jo lahko uporabite za shranjevanje tudi najbolj eksotičnih altcoinov. Med podprtimi standardi so BEP2, BEP20, ERC-20 in ERC-721. Pred kratkim je denarnica dodala podporo za Binance Smart Chain.

Aplikacija je decentralizirana in ne zbira vaših osebnih podatkov. Lokalno shranjuje javne in zasebne ključe, da zagotovi največjo varnost in zaščito vaših sredstev.

Trust Wallet ima vgrajen brskalnik Web3, ki vam omogoča enostavno interakcijo z DApps. Ima tudi integracijo z Binance DEX, zahvaljujoč kateri lahko kupite na stotine tisoč žetonov z debetno ali kreditno kartico.

Denarnica je enostavna za uporabo in z zelo čistim uporabniškim vmesnikom. Zaradi odličnih varnostnih lastnosti je primeren za začetnike, ki delajo prve korake v kriptosvet ter napredne trgovce in dolgoročne HODL-e.

Trust Wallet je na voljo za naprave iOS in Android. Aplikacija je med najvišje ocenjenimi mobilnimi denarnicami za kriptovalute na obeh tržnicah.

4. Electrum: Najboljša mobilna Bitcoin denarnica za napredne uporabnike

Čeprav se izkušeni trgovci s kriptovalutami redko odločijo za vroče denarnice, se v teh primerih običajno odločijo za Electrum – eno najbolj uveljavljenih in najboljših Bitcoin denarnic.

Electrum je vroča denarnica, ustvarjena novembra 2011, kmalu po predstavitvi Bitcoina. Njegova izvorna koda je odprta in je rezultat dela številnih razvijalcev blockchain, ki so v preteklih letih aktivno prispevali k temu, da so ga postavili na raven, kot je danes.

Glede uporabniškega vmesnika in uporabniške izkušnje se vam Electrum morda zdi, kot da se ni nič spremenil, odkar je bil razvit pred desetletjem. In to je večinoma resnica. Čeprav je videti nekoliko zastarelo, je postavitev preprosta in odlično opravlja svoje predvideno delo. Vendar pa morda ne bo tako enostavno za uporabo za začetnike.

Electrum velja za vodilno rešitev med vročimi denarnicami zaradi svoje stabilnosti in zanesljivosti, zaradi česar je prednostna izbira naprednih uporabnikov Bitcoin. Electrum deluje na decentraliziranih, redundantnih strežnikih, kar zagotavlja, da ustvarjene denarnice nikoli ne delujejo in da so zasebni ključi varno shranjeni. Z vidika varnosti vse transakcije prek denarnic Electrum preverja SPV. Uporabniki lahko ustvarijo tudi standardne denarnice z dvofaktorsko avtentikacijo ali denarnice z več podpisi. Semenske fraze so tudi prilagodljive.

Denarnica je znana po svojih naprednih funkcijah. Čeprav nima integracije s kripto izmenjavo, omogoča uporabnikom, da nastavijo provizije za transakcije po meri in izbirajo med Segwitom in starinskim Bitcoinom.

Electrum je popolnoma brezplačen in združljiv s strojnimi denarnicami, kot sta Trezor in Ledger.

Upoštevajte, da Electrum deluje samo z Bitcoin in nima podpore za stranke.

5. MetaMask: najboljša DeFi denarnica

MetaMask je med najbolj priljubljenimi denarnicami za kriptovalute za aplikacije, ki temeljijo na Ethereumu, ki jih uporablja več kot milijon uporabnikov po vsem svetu. Na voljo je kot razširitev za Chrome in kot mobilna aplikacija (iOS in Android).

Kripto denarnica podpira samo žetone Ethereum (ERC-20, ERC-721 in več). Primeri vključujejo ETH, EOS, Maker, DAI, LINK in druge (več informacij tukaj). MetaMask celo podpira zbirateljske predmete. Tehnično lahko tudi shranjujete bitcoine, vendar ga boste morali kupiti v njegovi sintetični obliki (WBTC – zavit Bitcoin v omrežju Ethereum). Je pa možno dodati lastna omrežja kot npr. BSC.

Denarnica za kriptovalute je zelo enostavna za uporabo, uporabniku prijazna in intuitivna. Začetnikom, ki jih zanimajo platforme DeFi, omogoča enostavno in neposredno interakcijo z različnimi aplikacijami prek svojega spletnega brskalnika brez ogrožanja varnosti.

Ko se prijavite, kripto denarnica ustvari naslov denarnice z edinstvenim trezorjem ključev in varno prijavo. Gesla in zasebni ključi so generirani in shranjeni v vaši napravi, kar pomeni, da vi nadzorujete svoje podatke.

Poleg tega ima MetaMask vgrajeno menjalnico in vam omogoča nakup kriptovalut z Apple Pay, kreditno ali debetno kartico.

MetaMask je odprtokoden in ga podpira globalna skupnost razvijalcev in oblikovalcev, ki jih zanima svet blockchain.

6. Trezor Model T: najboljša strojna denarnica

Če nimate nobenih omejitev glede svojega proračuna in želite najboljše med denarnicami strojne opreme, je Trezor Model T najboljša rešitev za shranjevanje.

Za približno 200 $ dobite vse, kar potrebujete za varno shranjevanje več kot 1600 kriptovalut.

Zahvaljujoč integraciji s kripto borzami, kot sta Shapeshift in Changelly, lahko trgujete na poti. Za razliko od večine drugih denarnic za strojno opremo ima Model T velik zaslon na dotik, zaradi česar je uporaba veliko lažja.

Varnostne funkcije niso nič drugega kot spektakularne. HD denarnica ima celo režo za MicroSD, ki omogoča šifriranje PIN kode naprave in zagotavlja dodatno plast zaščite pred napadi. Naprava je opremljena s kablom USB Type-C, ki omogoča povezavo s telefonom ali računalnikom.

Mnogi napredni uporabniki imajo raje Trezor Model T namesto Ledger Nano X zaradi odprtokodne kode.

Za popolne lastnosti si oglejte uradno spletno stran.

7. Ledger Nano S: denarnica za strojno opremo, ki je najboljši za vaš denar

Večina skupnosti kriptovalut bo izpostavila Ledger Nano S kot nedvomno najboljšo možnost razmerja med vsemi rešitvami denarnice za hladno shranjevanje.

Eno prvih in najboljših denarnic za strojno opremo za kriptovalute lahko dobite za samo 59 EUR. Naprava je na voljo v obliki USB-pogona in je združljiva s stotinami kriptovalut, ki jih je mogoče upravljati in slediti prek programske opreme Ledger Live. Slovi po enostavni uporabi, ki je primerljiva s programskimi Bitcoin denarnicami.

Podpira več kot 50 ločenih denarnic za kriptovalute in ima zmogljivost za namestitev od 3 do 20 različnih aplikacij. Ledgerjev izdelek uporablja ustrezno Certified Secure Element (CC EAL5+) in je prva in edina hladna denarnica, ki jo je neodvisno certificirala ANSSI, francoska agencija za kibernetsko varnost.

Nano S, kot tudi njegov dražji in funkcionalen bratranec, Nano X, delujeta na lastnem operacijskem sistemu po meri (BOLOS). Odvisno od zornega kota se to lahko obravnava kot prednost in slabost.

Po eni strani naj bi bolje ščitil hladne denarnice pred zlonamernimi napadi in ločil aplikacije drug od drugega, po drugi strani pa njegova koda ni odprta za pregled skupnosti.

Leta 2020 je Ledger doživel hekerski napad na svojo bazo podatkov. Čeprav niso bili izgubljeni kovanci ali zasebni ključi, so bili osebni podatki uporabnikov, ki so kupili kripto denarnice pri Ledgerju do julija istega leta, ukradeni. To vključuje imena, telefonske številke, e-poštne naslove in v nekaterih primerih celo domače naslove.

8. Trezor One: najboljša denarnica za strojno opremo Altcoin

Trezor One je še ena naprava med najboljšimi strojnimi denarnicami, ki so na voljo, in alternativa Ledger Nano S. Predstavljena je bila januarja 2014 in je postala prvotna strojna denarnica za varno shranjevanje kriptovalut. To je bila tudi prva široko dostopna strojna denarnica za kriptovalute in je bila nekaj let na vrhu lestvic po priljubljenosti. Vendar pa je bil po predstavitvi Ledger Nano S Trezor One umaknjen s prestola in postal druga najbolj priljubljena denarnica strojne opreme Bitcoin.

Naprava je kompaktna in spominja na majhen kalkulator. Je pa nekoliko večji od Ledger Nano S, čeprav še vedno zelo lahek – le 12 g. Strojna denarnica ima vgrajen majhen zaslon in zmogljivost za shranjevanje in upravljanje na tisoče kriptovalut. Je skladen z ERC-20, kar pomeni, da podpira tudi najbolj eksotične altcoine.

Trezor One je združljiv z različnimi aplikacijami in denarnicami za mobilne kriptovalute, vključno z Mycelium, MyEtherWallet in TREZOR Wallet.

Denarnica si deli večino varnostnih funkcij (z majhnimi izjemami) premium naprave Model T, zato je modra izbira tudi za vlagatelje v kriptovalute z zmerno velikimi portfelji.

Vendar ga za razliko od modela T ni mogoče nadzorovati neodvisno in bi zahtevala povezavo z računalnikom ali prenosnikom.

9. Samourai denarnica: najboljša anonimna Bitcoin denarnica

Čeprav sta strojna in nekaj zgoraj omenjenih programskih denarnic tudi anonimni, moramo izpostaviti tudi Samourai.

Projekt se je začel s ciljem postati »najbolj zasebna in anonimna« Bitcoin denarnica. Poimenovali so jo tudi “bitcoin denarnica za ulice”. Sčasoma je Samourai postala ena najbolj priljubljenih spletnih denarnic, kar je dokazalo, da je izpolnila svoj potencial.

Danes je denarnica brez skrbništva znana med vrhunskimi varnostnimi strokovnjaki na tem področju zaradi svojih robustnih funkcij zasebnosti. Nekatere od teh vključujejo podporo za TOR in VPN, brez ponovne uporabe naslova, šifriranje AES-256, podporo za transakcije s sredstvi brez povezave in še več.

Aktivisti, ki stojijo za projektom, so razvili tudi dodatne rešitve za namizne denarnice, ki dopolnjujejo denarnico Samourai in ustvarijo popoln ekosistem, osredotočen na zasebnost. Ti vključujejo DOJO, strežnik s polnim vozliščem, ki ga gosti samostojno, sinhroniziran z denarnico Samourai, in Whirlpool, ki prekine povezavo vaših sredstev z njihovo prejšnjo zgodovino.

Samourai Wallet je na voljo brezplačno, vendar je na voljo samo za naprave Android in podpira samo Bitcoin. Če želite rešitev za anonimno denarnico za iOS, lahko preverite Edge (ki ima šifriranje na strani odjemalca in vgrajeno izmenjavo), čeprav se ne more ujemati s funkcijami zasebnosti Samourai.

Povzetek

Identifikacija najboljših Bitcoin denarnic je subjektiven proces, ki je odvisen od potreb in sredstev uporabnika. Najboljša kripto denarnica za dnevnega trgovca, dolgoročnega vlagatelja, ki jo uporablja kot varčevalni račun, ali posameznika, ki v svojem vsakdanjem življenju plačuje z Bitcoin, Ethereum, Litecoin ali Bitcoin Cash, je lahko zelo različna.

Vendar pa sta skupni imenovalci in ključni dejavniki v vseh primerih varnost in funkcionalnost Bitcoin denarnic. Ne glede na to, za katero vrsto denarnice kriptovalute se odločite za uporabo, nikoli ne sklepajte kompromisov na tem področju.

Na srečo imamo danes dostop do številnih rešitev za kripto denarnico, vključno s papirnatimi denarnicami, strojnimi napravami, odprtokodnimi in zaprtokodnimi programskimi rešitvami, ki vse ponujajo varen način za shranjevanje vaših sredstev. Edina težava pri iskanju najboljše denarnice za kriptovalute je, da smo razvajeni z izbiro (dober problem)!

Si želite investirati v kriptovalute? Ne investirajte na slepo, izkoristite našo strokovno kripto svetovanje.

Leave a Comment