Vrednost kriptovalut

Kje lahko spremljamo vrednost kriptovalut?

Za spremljanje cene in vrednosti kriptovalut nam je na voljo precejšen nabor spletnih strani, katere spremljajo vrednost kriptovalut na trgu. Pregled vrednosti prvih 1000 kripto valut vam je na voljo v tabeli na koncu članka. Za bolj podroben pregled pa so vam na voljo orodja in spletne strani kot so:

Kaj določa vrednost kriptovalut?

Tehnologija, ki stoji za kriptovaluto, igra zelo veliko vlogo. Decentralizirane valute so odporne na cenzuro, še bolj pa jih je skoraj nemogoče kar zapreti.

Drug pomemben del tehnologije je njena varnost. Digitalna narava kriptovalut pomeni, da bi lahko prišlo do napak v kodiranju. Na primer, pametna pogodba, ki temelji na ethereumu, za demokratični digitalni investicijski sklad, tako imenovani DAO, je imela napako, ki jo je na koncu izkoristil heker, ki je ukradel več kot 30 milijonov dolarjev etra. Da bi odpravili to težavo, smo razpravljali o spremembi v eter blockchainu. Nekateri v skupnosti Ethereum so se strinjali, da bo to odpravilo težavo, drugi pa načeloma niso želeli spremeniti kode in so se bali, da bi to vplivalo na verodostojnost etra. Ethereum je bil nato razdeljen na dve različici: Ethereum (tista z novo kodo) in Ethereum Classic (izvirna koda). Oboje je še vedno mogoče trgovati in vsi, ki so bili takrat lastniki etra, so prejeli različico novega in klasičnega. Takšen dogodek se imenuje fork in ima lahko velik vpliv na ceno, če ni soglasja med rudarji in drugimi udeleženci v omrežju. Več o tem, kaj so kriptovalute si lahko preberete tukaj.

Število vozlišč

Število vozlišč je dober pokazatelj za vrednost kriptovalute. Število vozlišč je merilo, koliko aktivnih denarnic v omrežju obstaja, ki jih lahko iščete na internetu ali domači strani valute.

Da bi analizirali, ali ima valuta pošteno ceno ali ne, lahko poiščemo število vozlišč in skupno tržno kapitalizacijo kriptovalute, nato pa ta dva kazalca primerjamo z drugimi kriptovalutami.

Naraščajoče povpraševanje

Zahvaljujoč velikim spletnim izmenjavam, kot so tiste, ki jih najdete na Tradimovem seznamu priljubljenih menjalnic kriptovalut, se je uporabnost močno povečala, zato smo v zadnjih letih opazili zelo velik porast tržne kapitalizacije. Zahvaljujoč temu porastu priljubljenosti in sprejetju s strani mnogih podjetij, vse več vlad in držav poskuša ugotoviti, kako jih lahko tudi izvajajo. Vsi ti razlogi so bili temeljni dejavniki za dvig cen kriptovalut.

Poudba in povpraševanje je velik dejavnik, ki določa vrednost vsega, s čimer se lahko trguje, vključno z vsemi digitalnimi valutami na trgu. Na primer, če več ljudi poskuša kupiti bitcoine, drugi pa so jih pripravljeni prodati, se bo cena dvignila in obratno. In ker je ponudba številnih kriptovalut omejena, povečana priljubljenost dviguje cene.

Množično sprejetje

Če se valuta množično uveljavi, lahko njena vrednost močno naraste. To je zato, ker je skupno število večine kriptovalut omejeno, povečanje povpraševanja pa vodi v neposredno zvišanje cene.

Toda kateri dejavniki so še potrebni, da bi kriptovalute postale resnično sprejete v množice? Ena je uporabnost kriptovalut v resničnih situacijah, torej število krajev, ki jih sprejemajo kot plačilno sredstvo. Če ima kriptovaluta primer uporabe v vsakdanjem življenju, kot so današnje fiat valute, bo v zelo dobrem položaju, da bo morda imela pomembno vlogo v prihodnosti.

Inflacija fiat valut

Če cena fiat valute pade, bi se cena Bitcoin dvignila glede na to valuto. To je zato, ker boste s svojimi Bitcoini lahko dobili več te valute. Ta pojav lahko opazimo danes, saj FED, ECB in druge centralne banke tiskajo vse več denarja in ohranjajo obrestne mere umetno nizke.

Stroški proizvodnje

Neposredni stroški in oportunitetni stroški izdelave kovanca so tudi dejavniki, ki določajo vrednost kriptovalute. Bitcoin ima na primer visoke stroške proizvodnje. Vire in energijo, ki sta bila vložena v rudarjenje bitcoina, lahko razumemo kot razlog, zakaj ima bitcoin vrednost. To vključuje stroške proizvodnje specializirane strojne opreme, kot so CPE/GPU-ji ali strežniki, ter hladilnih sistemov za takšno strojno opremo.

Poleg tega obstajajo tudi znatni stroški energije, ki so potrebni za delovanje teh sistemov. Raziskave so pokazale, da se stroški električne energije pri rudarjenju Bitcoin gibljejo med 400 milijoni dolarjev in 6,2 milijarde dolarjev na leto.

Čeprav se morda zdi, da je energija, ki se uporablja za ustvarjanje novih Bitcoinov, potratna, je to še vedno edini način za zagotavljanje varnosti za uporabnike – saj je rudarjenje razlog, zakaj vlade ne morejo zlahka zapreti Bitcoin blockchaina. Toda med programerji potekajo razprave o tem, kako narediti proces učinkovitejši.

Povzetek

  • Vrednost kriptovalut se lahko zelo hitro spremeni, s časom pa je mogoče opaziti, da se je obseg transakcij povečal, medtem ko je volatilnost še naprej padala. Ali se bo ta trend nadaljeval, je treba še videti. Upoštevati je treba možnost znatnega popravka cene. Vsak trgovec in vlagatelj mora sam pretehtati pomemben potencial kriptovalut s tveganji, ki so jim te valute še izpostavljene.
  • Dolgoročno vrednost digitalne valute bo določalo veliko dejavnikov, kot sta resnična množična uvedba in dejanska vrednost, ki jo takšne valute prinašajo za naše vsakdanje življenje (v primerjavi z drugimi tradicionalnimi načini plačila). Drug ključni dejavnik bo, ali bodo vlade in centralne banke sprejele novo tehnologijo ali se borile proti njej. Nenazadnje sta uporabnost in varnost ključna komponenta, ki se mora razviti preko današnjega standarda, da bi vsem omogočili, da so svoje kriptovalute lahko in varno na voljo za uporabo v našem vsakdanjem življenju.
  • Vsi ti skupaj dejavniki otežujejo natančno napovedovanje cene kriptovalut, hkrati pa jo naredijo zelo zanimivo za trgovce in vlagatelje na trgu vsak dan.

Si želite investirati v kriptovalute? Ne investirajte na slepo, izkoristite našo strokovno kripto svetovanje.

Leave a Comment