Kriptovalute

Metafora

Kriptovalute so podobne spletnem bančništvu brez centralne banke. Temelji na programski opremi, kot platforma za spletno bančništvo. Obstaja knjiga (imenovana blockchain), stanja in številke računov. Do svojih sredstev dostopate z geslom in lahko na ta način opravljate transakcije. Tako kot pri spletnem bančništvu, vam za uporabo ni treba vedeti, kako deluje v ozadju.

Kaj je kriptovaluta?

Kriptovaluta je vrsta digitalnega sredstva, ki običajno deluje kot valuta. Sistem, ki omogoča kriptovaluto, temelji na kriptografiji (»kripto«) in kriptovaluta naj bi se uporabljala kot valuta (»valuta«). S tem v mislih ni vsako digitalno kripto sredstvo mišljeno za uporabo kot valuta, kot je priljubljena kriptovaluta Bitcoin. Na primer, Ethereum je decentralizirana aplikacijska platforma in glavni primer uporabe kriptovalute Ether je plačilo transakcijskih stroškov v omrežju Ethereum. Bolj podrobno o tem, kaj so kriptovalute si lahko preberete tukaj.

Kaj je Bitcoin?

Bitcoin je programska datoteka, shranjena v računalnikih po vsem svetu, ki deluje kot knjiga finančnih transakcij, imenovana “blockchain”. Knjiga vsebuje številke računov, imenovane »javni naslovi«, ki so povezani s stanjem Bitcoin. Ljudje se lahko premikajo po bilancih Bitcoin, če imajo gesla (ali »zasebne ključe«) do teh računov s programsko opremo, imenovano »denarnica za kriptovalute« (glej opis spodaj). Bitcoin je ime tako tega sistema kot njegove enote valute. To lahko izrazite takole: »Stanja Bitcoin žetonov se premikajo po Bitcoin blockchainu z ustvarjanjem transakcij v denarnicah Bitcoin.«

Kaj je Blockchain?

Tehnično je Blockchain v prvi vrsti protokol baze podatkov (nabor pravil) za razvrščanje podatkov v “bloke”, vendar je verigo blokov lažje predstavljati kot vrsto baze podatkov. V bistvu je to preglednica, kjer so podatki shranjeni v celicah (ali “blokih”), ki so med seboj povezane s kriptografskimi kodami, imenovanimi “razpršitve”. Ta zbirka podatkov je na splošno decentralizirana in distribuirana na več računalnikov, namesto da bi bila shranjena na enem osrednjem mestu ali upravljana s strani enega osrednjega subjekta. V Bitcoinu se blockchain na splošno uporablja za opis javne knjige, kjer so shranjeni vsi podatki o transakcijah, in tehnologije (protokola) za knjigo. Mnogi, ki ne verjamejo v Bitcoin kot valuto / digitalno premoženje, so podporniki tehnologije veriženja blokov in njenih številnih aplikacij tako v financah kot zunaj nje. Bolj podrobno o blockchain si lahko preberete tukaj.

O decentralizaciji in distribuciji

Namesto da bi Bitcoin gostoval na enem računalniku ali računalnikih enega podjetja, Bitcoin gostuje na številnih računalnikih s strani številnih različnih subjektov (distribuira se). Medtem je vse narejeno demokratično ali pa je nadzorovano z algoritmi, tako da ni potrebe po “centraliziranem” posredniku, kot je banka ali vlada (decentralizirana je). Bitcoinov blockchain je v tem smislu tako decentraliziran kot porazdeljen.

Kako se kriptovaluta razlikuje od fiat valut?

Fiat valuto, tako kot ameriški dolar, nadzorujejo centralne banke in države. Je zakonito plačilno sredstvo in z njim lahko plačate davke. Kriptovalute, tako kot Bitcoin, ne nadzoruje osrednji subjekt, vendar ni zakonito plačilno sredstvo in z njo ne morete plačati svojih davkov. V nasprotnem primeru tako fiat valute kot kriptovalute delujejo kot sredstva izmenjave in hranilnice vrednosti. Glede na to nekateri trdijo, da je kriptovaluta digitalno sredstvo z menjalno vrednostjo, ne pa prava valuta.

Ali lahko kupim stvari s kriptovalutami?

Kriptovaluto lahko uporabite kot plačilno sredstvo za katero koli blago ali storitev, ki sprejema kriptovaluto. Najpogostejša kriptovaluta, ki se uporablja kot plačilo, je Bitcoin. Sčasoma postaja sprejemanje Bitcoin in drugih kriptovalut kot plačila vse pogostejše. Oglejte si seznam stvari, ki jih lahko kupite z Bitcoin.

Kakšne so prednosti uporabe kriptovalute kot plačilnega sredstva?

Kriptovalute kot plačilno sredstvo imajo številne prednosti. Glavne prednosti kriptovalute v tem smislu so pogosto nizki transakcijski stroški in hitre transakcijske provizije v primerjavi z drugimi plačilnimi sistemi. Na dober dan je kriptovaluta najhitrejši in najcenejši način za pošiljanje denarja po vsem svetu (XRP je odličen primer tega). Kriptovaluta je tudi enostaven način za spletno plačevanje, zlasti za transakcije med enakovrednimi. Druga velika prednost je, da kriptovaluta ne zahteva zaupanja, kar odpravlja morebitne skrbi tako za pošiljatelja kot za prejemnika. Medtem pa lahko za nekatere ljudi v nekaterih državah kriptovaluta deluje kot alternativa valuti države (kar je lahko dobro, če ta valuta na primer trpi zaradi hitre inflacije).

Kako kupim / prodam kriptovaluto?

Kriptovalute, kot je Bitcoin, lahko kupujete in prodajate prek spletnih posrednikov ali borz, kot sta Coinbase, Binance ali Crypto.com. Borze so kot digitalne borze, vendar za kriptovalute. 

Ali je kriptovaluta zakonita?

Na splošno je kriptovaluta zakonita v vseh pogledih v ZDA in večjem delu sveta. Edina osnovna pravila so 1. na to moraš plačati davke in 2. vse, kar bi bilo sicer nezakonito, je nezakonito tudi s kriptovaluto.

Kaj je ICO?

ICO je začetna ponudba kovancev, način, da nov kovanec zbere denar s ponudbo predprodaje žetona, ki se nabira. ICO-ji so kontroverzni. Po eni strani so bile nekatere ICO prevare, po drugi strani pa so nekatere države zaskrbljene, da ICO posnemajo vrednostne papirje, ne da bi upoštevali pravila o vrednostnih papirjih. Pred sodelovanjem v ICO je treba opraviti dodatne raziskave.

Kaj je žeton?

Žeton je beseda, ki ima v kriptovaluti nekaj različnih pomenov. Preprosto povedano, opisuje samo kriptovaluto in njeno vrednostno enoto (kriptovaluta = žeton). Na primer, lahko bi rekli “Imam 10 žetonov Bitcoin.” Izraz se včasih uporablja tudi za opis kriptovalut, ki obstajajo v omrežjih drugih kovancev. Na primer, KIN ICO je žeton v omrežju Ethereum. Nazadnje, šifrirani deli podatkov, ki ne vsebujejo identifikacijskih informacij, se imenujejo tudi “žetoni”, ta vrsta žetonov se uporablja tudi v kriptovalutah. Z drugimi besedami, kaj izraz pomeni, je odvisno od konteksta.

Kako delujejo transakcije?

Programska oprema, imenovana denarnica za kriptovalute (glej spodaj), se uporablja v povezavi s številko računa in geslom (tehnično javni naslov in zasebni ključ). Zasebni ključ (znan samo lastniku, kot je geslo) se uporablja za ustvarjanje podpisa, ki lastniku omogoča premikanje sredstev v verigi blokov. Transakcije so nato v verigi blokov zavarovane v zaporednih blokih s strani »rudarjev« (glejte naslednji razdelek). Tako delujejo skoraj vse kriptovalute.

Kako shranim kriptovaluto?

Preprosto povedano, kriptovaluto v bistvu »shranjujete« v denarnicah za kriptovalute (za tehnične podrobnosti glejte naslednjo točko). Dolgoročno boste verjetno želeli »hladno denarnico« (kjer shranjujete svoje zasebne ključe brez povezave). Za kratkoročno uporabo lahko uporabite vrsto možnosti ali celo začasno obdržite sredstva na borzi (vendar bodite previdni, če je povezana z internetom, je to »vroča tarča«).

Kaj je denarnica za kriptovalute?

Denarnico lahko predstavljamo kot programsko opremo, ki omogoča shranjevanje kriptovalute in ustvarjanje transakcij s kriptovalutami. To je preprost način razmišljanja o denarnici, čeprav kriptovaluta tehnično ni shranjena v denarnici (namesto tega so javni naslovi povezani s transakcijami, zabeleženimi v verigi blokov, in so tako povezani s stanjem, ki jih programska oprema denarnice lahko prebere in prikaže ti). Bolj tehnično je denarnica programska oprema, ki vam omogoča shranjevanje vaših zasebnih ključev, ogled stanja, povezanih z javnimi naslovi, ter ustvarjanje in podpisovanje odhodnih transakcij. Ob upoštevanju navedenega je treba razlikovati med denarnicami, v katerih nadzorujete svoje zasebne ključe (kot je denarnica Bitcoin Core), in skrbniškimi denarnicami, kjer tretje osebe gostijo denarnico namesto vas in imajo nadzor nad zasebnimi ključi (kot so denarnice na Coinbase, Binance ali Crypto.com).

Kaj je vozlišče?

Ker je kriptovaluta razširjena, mora veliko računalnikov po vsem svetu izvajati programsko opremo. Vsak računalnik, v katerem se izvaja kopija programske opreme, je “vozlišče”. Polno vozlišče izvaja celotno kopijo verige blokov.

Kako nastajajo novi kovanci?

Ko je transakcija ustvarjena v denarnici, se oddaja vsem v omrežju Bitcoin. Da se ta transakcija doda v knjigovodsko knjigo, morajo uporabniki, ki izvajajo programsko opremo za rudarjenje, rešiti kriptografske uganke, ki jim omogočajo, da v blockchain dodajo blok transakcij. Nagrada za dodajanje bloka je novo kovana kriptovaluta. Tako »rudarjenje« rešuje uganke za igranje digitalnega računovodje, novi kovanci pa se kujejo kot nagrade za rudarjenje transakcijskih blokov.

Zakaj je Bitcoin varen?

Bitcoin je varen iz dveh glavnih razlogov. 1. Uporablja veliko enosmernega šifriranja, zaradi česar je skoraj nemogoče vdreti vse, kar je šifrirano (zahteva veliko dela). 2. Je distribuiran in zato ni centralne programske opreme, ki bi jo lahko vdrli.

Kako deluje kriptografski vidik Bitcoina?

V jedru Bitcoina v smislu kriptografije so kriptografske hash funkcije. Ključni koncepti vključujejo kriptografijo z javnim ključem in funkcije dokazovanja dela. Če želite hitri tečaj kriptografije za temi izrazi, kliknite te povezave in poskusite prebrati belo knjigo o Bitcoin: Bitcoin: Peer-to-Peer Electronic Cash System.

Kaj se zgodi, če izgubim ključe ali če mi nekdo ukrade kriptovaluto?

Če izgubite svoj zasebni ključ, izgubite dostop do sredstev, povezanih z njim. Če nekdo dobi dostop do vaše kriptovalute in jo ukrade, te težave na splošno ni mogoče rešiti. Če pa uporabljate platformo tretjih oseb, kot je izmenjava, in je vdrta v borzo in ne v vaš račun, potem se boste morda lahko pogajali. Večje borze so ponavadi dobre glede povračila stroškov uporabnikom v primeru vdora.

Kako lahko bolje zavarujem svojo kriptovaluto?

Ker sta izguba ključev in kraja resnični problemi, je smiselno upoštevati nekaj najboljših praks osnovne internetne varnosti. Varnostno kopirajte ključe brez povezave (preberite več o varnih hladnih denarnicah), ne shranjujte vseh svojih kriptovalut na enem mestu, bodite previdni pri URL-jih (prepričajte se, da je URL pravi), uporabite brskalnik, namenjen kriptovanju, uporabite dva -faktorsko preverjanje pristnosti na katerem koli računu, ki ga lahko, izberite močna edinstvena gesla in ne uporabljajte javne e-pošte za prijavo v svoje račune. Če boste izvedli le nekaj od teh korakov, vas bo močno zaščitilo, nobeden od teh korakov ne povzroča težav. Kot pravilo je dvofaktorska avtentikacija nujna, zato se prepričajte, da je omogočena na vseh platformah, ki to dovoljujejo! NAMIG: Čeprav obstajajo izjeme od tega pravila, glavno varnostno tveganje pri večjih kriptovalutah ni programska oprema (programska oprema zahteva veliko dela za vdor) ali večje borze (glavne so zagotovljene, obdržite večino svojih sredstev v hladilnici in imajo varnostne ekipe), ljudje ne skrbijo za zavarovanje svojih računov.

Ali je Bitcoin anonimen?

Bitcoin je psevdoanonimen. Vsaka transakcija je zabeležena v javni knjigi (blockchain), vendar se identifikacijski podatki ne uporabljajo. Vsakdo lahko vidi transakcijo in z njo povezan javni naslov denarnice, vendar nihče ne ve, kdo je transakcijo izvedel (razen če ta oseba ali subjekt objavi te podatke). Druge kriptovalute se bolj ali manj osredotočajo na zasebnost kot Bitcoin. Nekatere kriptovalute, kot je Monero, so resnično anonimne (teoretično). Z Monero niti podatki o transakcijah niso javni.

Kaj je pametna pogodba?

Pametna pogodba je točno to, kot se sliši, »pametna« (na podlagi programske opreme in programabilna) »pogodba« (nabor pogojev, ki, ko so izpolnjeni, izvajajo pogoje pogodbe). Pametne pogodbe je mogoče zapisati v verigo blokov kriptovalute, da ustvarite pogodbo brez zaupanja (pogodba med enakovrednimi, ki ne zahteva posrednika ali zaupanja). Za razliko od papirnih pogodb lahko pogodba o programski opremi izvaja katero koli funkcijo, ki jo programska oprema lahko izvede, ko so izpolnjeni pogoji. To v teoriji pomeni, da lahko pametne pogodbe nadomestijo resnične pogodbe, pa tudi naredijo vse, kar lahko naredi programska oprema. Sistem Ethereuma se močno zanaša na pametne pogodbe, vsak lahko ustvari pametno pogodbo na Ethereumu, če ima domači žeton Ether za plačilo pristojbine za uporabo sistema. NASVET: Bitcoin transakcije so pametne finančne pogodbe, vendar Ethereum omogoča pametne pogodbe za veliko več kot le za finančne transakcije. Ethereumove pogodbe lahko distribuirajo nove žetone, dvojno kot zavarovalne pogodbe ali karkoli si lahko zamislite.

O lastnosti enakovrednosti in nezaupljivosti

Pomembna lastnost kriptovalute je, da je nezaupljiva. Šifriranje, koda, veriga blokov itd. se združijo, da omogočijo nezaupljiv porazdeljen in decentraliziran sistem enakovrednih. Ta stavek se morda sliši žargonsko, vendar vsebuje nekaj pomembnih točk. V bistvu je ideja, da se vsi vidiki kriptovalute združijo in ustvarijo sistem, ki se ne zanaša na zaupanje svojim vrstnikom ali zaupanje posredniku. Pogodbe, napisane v blockchainu, so zapisane v kamen, ni potrebe po zaupanju ali posrednikih, ki bi zagotovili izvedbo pogodbe, ko so izpolnjeni njeni pogoji!

Kripto sleng

»FOMO« je strah pred zamudo (čustveni odziv na veliko gibanje cene in željo po vstopu). FUD je strah, negotovost in dvom, ki lahko vpliva na cene sredstev. “HODL” je napačno črkovana beseda hold iz stare objave na forumu (danes pomeni “drži se med velikimi gibanji cen”). »Hard fork« je kot razcep na cesti, kopiranje in lepljenje programske opreme, ki omogoča, da se vsaka kopija odcepi v drugo smer (ko se to zgodi z Bitcoinom, se knjiga podvoji skupaj s stanjem, kar pomeni, da ljudje dobijo na novo razcepljeno kovance brezplačno). »Airdrop« je metoda distribucije na novo kovanih kovancev na naslove denarnice trenutnih imetnikov kovancev. Oglejte si seznam kripto žargona.

Si želite investirati v kriptovalute? Ne investirajte na slepo, izkoristite našo strokovno kripto svetovanje.

Leave a Comment